Bezglutenowe, bezlaktozowe babeczki makowe
Dodano: 26 gru 2016
Pachną pomarańczą i makiem. Smakują jak prawdziwy makowiec. Dla mnie są to babeczki zimowe, idealne na święta. Lubię jeść je popijając kawą zabieloną gęstym mlekiem kokosowym. Delicious!
Są proste do przygotowania, każdy sobie poradzi.
Składniki:
1,5 szklanki maku
2 szklanka mąki owsianej bezglutenowej
60g oleju kokosowego virgin
trochę mleka kokosowego (uwielbiam konsystencję mleka firmy Real Thai)
2 dojrzałe banany
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki wiórek kokosowych
3/4 szklanki mielonych migdałów
3 łyżki kakao
szklanka rodzynek
4 łyżki naturalnego ekstraktu z pomarańczy (Ilość zależna jest od skoncentrowania ekstraktu. Dodaj mniej, posmakuj i sprawdź czy ilość jest wystarczająca. Ja użyłam ekstraktu pomarańczowego firmy Deka)
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki rozpuszczonego miodu
Przygotowanie
Mak płuczemy i zalewamy wodą na kilka godzin. Następnie gotujemy jakieś 20 minut i odcedzamy. Kolejno mielimy go kilkakrotnie przez maszynkę do mięsa czy inny sprzęt jaki posiadasz.
Banany rozgniatamy widelcem.
Olej kokosowy rozpuszczamy w małym rondelku.
Teraz wystarczy wszystkie składniki dobrze wymieszać ze sobą, dodać mleko kokosowe do uzyskania gęstej konsystencji i przełożyć do papilotek do babeczek. Pieczemy jakieś 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z pieca możesz je jeszcze skropić ekstraktem pomarańczowym. Będą cudownie pachniały.
Smacznego!
Spróbuj i podziel się swoją opinią.